Giro d’Italia 2016

De start van de Giro 2016 vindt plaats op vrijdag 6 mei met een individuele tijdrit door Apeldoorn. De rit tegen de klok vertrekt vanaf de wielerbaan Omnisport. Van daaruit moeten de renners 9,8 kilometer tegen de klok rijden.

Hierna volgen er twee etappes door Gelderland. De verwachting is dat deze beiden in een massasprint zullen eindigen. Op zaterdag 7 mei gaat het in 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen en kunnen de renners onderweg tijdens een klim bij Berg en Dal voor het eerst punten voor de bergtrui verdienen. Op zondag 8 mei rijdt het peloton in omgekeerde richting en gaan de renners onder meer over de Posbank.

Erik Breukink is als ambassadeur verbonden aan de Girostart in Gelderland. De voormalig drager van de roze trui tipt Tom Dumoulin als topfavoriet voor winst in de tijdrit in Apeldoorn. Daarnaast hoopt Breukink (tegenwoordig ploegleider bij Roompot Oranje Peloton) dat de broers Van Poppel en Moreno Hofland zich aan de start zullen melden. Hij ziet de renners als kanshebbers in de voorspelde massasprints.

Terug in ItaliĆ« zijn de tijdrit in Toscane, de koninginnenrit naar Corvara en de klimtijdrit op Alpe di Siusi enkele sleutelmomenten. Twee dagen voor het einde doet de Giro het Franse Risoul aan, waar met de Colle Dell’Agnello het hoogste punt van deze Giro ligt.

De nodige renners hebben hun zinnen gezet op het veroveren van de roze trui. Topfavoriet is Vincenzo Nibali. De Siciliaan won de Italiaanse rittenkoers al eens in 2013 en verkiest dit jaar de ronde van zijn thuisland boven de Tour de France. Nibali neemt zijn voorbereiding serieus. Eind maart vertrekt hij naar Tenerife voor een hoogtestage van twee weken ter voorbereiding op de Giro. Andere kanshebbers zijn de Spanjaard Mikel Landa (Sky), de Colombiaan Rigoberto Uran (Cannondale) en de Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar).