De feiten over de Vuelta a España 2015

De Vuelta 2015 kent maar liefst negen aankomsten bergop, die allemaal in de eerste twee weken van de wedstrijd gepland staan. Geen enkele van de negen aankomsten bergop kwamen eerder voor in het parcours van de tachtig jaar oude wielerkoers.

Parcours Vuelta 2015
De eerste dagen van de Vuelta 2015 verblijft het peloton in Andalusië. Na de ploegentijdrit op de openingsdag wacht er op de tweede dag in Caminito del Rey al een steile aankomst. De lastigste etappe ligt halverwege, wanneer er tijdens een Pyreneeënrit door Andorra zes cols moeten worden bedwongen. Daags na de eerste rustdag moeten er in 138 kilometer door het dwergstaatje maar liefst 5200 hoogtemeters overwonnen worden. De finish ligt na een vijftien kilometer lange beklimming naar Els Cortals de Encamp. De tweede week wordt afgesloten met drie aankomsten bergop in de Noord-Spaanse regio’s Cantabrië en Asturië. In de slotweek is Burgos het decor van een individuele tijdrit van bijna veertig kilometer.

Deelnemers Vuelta 2015
De Ronde van Spanje kent dit jaar een topbezetting. Titelverdediger Alberto Contador uitgezonderd geven alle sterren acte de presence. De top vier van de voorbije Tour staat op 22 augustus in Puerto Banus aan het vertrek. Chris Froome rijdt in Spanje zijn tweede grote ronde van dit seizoen. Zijn deelname is opmerkelijk te noemen omdat normaliter de Tourwinnaar niet start in Spanje. Sinds de Vuelta twintig jaar geleden van het voorjaar naar het najaar verhuisde, heeft enkel Carlos Sastre in 2008 beide wedstrijden gereden. De Spanjaard werd dat jaar overigens derde.

Het Spaanse Movistar stelt met Nairo Quintana en Spaanse held Alejandro Valverde (eindwinnaar in 2009 en acht etappezeges in de Vuelta) de nummers twee en drie van de voorbije Ronde van Frankrijk op. Astana komt met een waar sterrenensemble naar Spanje. Met Fabio Aru en Mikel Landa heeft het de nummers twee en drie van de Giro in huis. De absolute kopman is Vincenzo Nibali. De Siciliaan was eerder al succesvol in de Vuelta. In 2010 won hij de etappekoers en in 2013 werd hij tweede in de Spaanse ronde.

De Vuelta 2015 start op zaterdag 22 augustus in Puerto Banus, een kustplaatsje aan de Costa del Sol. Drie weken later eindigt de Spaanse etappekoers in Madrid.